Bakanlık Yüzyıllar Önceki Tarihi Sırrı Açığa Kavuşturdu! İşte Aspendos Gerçeği

03.03.2025
1
A+
A-
Bakanlık Yüzyıllar Önceki Tarihi Sırrı Açığa Kavuşturdu! İşte Aspendos Gerçeği

Bakanlık Yüzyıllar Önceki Tarihi Sırrı Açığa Kavuşturdu! İşte Aspendos Gerçeği

Kültür ve Turizm Bakanlığı ilginç bir gerçekliği gün yüzüne çıkardı. Geleceğe miras projesi adı altında antik kentte devam eden kazı çalışmalarının farklı detayları açığa çıktı. Bakanlık tarafından paylaşılan bilgi doğrultusunda tarih meraklılarını heyecanlandıracak bu keşif yeni bir döneminde başlangıcı kabul edildi. İlk kazı çalışmaları geçtiğimiz yıl sezonunda başlatılmıştı. Tiyatro Caddesi üzerinde tam da Doğu kısımda bulunan giriş kapısının Güney kanadına doğru sıralanmış anıtsal çeşmenin yıkıntıları arasında ilginç bir detay dikkati çekti. Ufak bir bulgu ile başlayan kazı çalışmaları oldukça değerli bir gerçeğe ulaştırdı. Yıkıntılar arasında mermer malzemeden üretilmiş Hermes heykeline rastlanıldı.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından üstlenilen geleceği miras projesi aslında bu bulgunun ortaya çıkmasında önemli gelişmeleri beraberinde getirdi. Aspendos antik kenti’nde başlatılan bu kazı çalışmaları bu yıl da devam ediyor. Aspendos’ta gün ışığına çıkmış olan bu eserlerin her biri bakanlık tarafından sosyal medya hesabı aracılığı ile detayları ile paylaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yapmış olduğu paylaşımda “zamanın sessiz tanığı” başlığını atarak aspendos’ta keşfedilen yüzyıllar öncesine ait figürlere dikkat çekti. Geleceğe miras projesi kapsamında uzun bir süredir çalışmalar sürdürülüyordu. Yapılan kazılarda roma dönemine ait Hermes heykeline rastlanıldı. Aynı alan içerisinde Eros’un ve Afroditin başları da bulundu. Bu ilginç keşfin ardından Artemis ile Nemesis’e ait bazı heykel parçacıkları da görüldü. Bu heyecan verici buluşun ardından keşif sürecine destek veren tüm çalışanlara gönülden tebrik mesajını ileten bakan Ersoy’un yaptığı paylaşımda oldukça dikkat çekiciydi.

 

Yapılan çalışmalara biraz daha yakından göz atalım.

Olimpos’un baş Tanrısı olan tarihte önemli bir yer edinen Zeus’un habercisi ve Tanrıların en hızlısı olarak ünvana sahip olan Hermes’in mermerden yapılmış olan heykeli heyecanlandırdı. Mitolojiye daha derinin açıdan yaklaştığımızda Hermes ticareti, diplomasiyi, konukseverliği temsil ediyor. Aynı zamanda sürülerin tüccarların çobanların koruyucusu olarak da biliniyor. Hermes heykelini bu kadar ilginç yapan farklı detaylar da bulunuyor. Bu heykelin sağ elinde bir para kesesi yer alırken sol elinde omuz bölgesinden aşağı doğru sarkmış bir asa bulunuyor. Aynı heykelin sol ayağının tam yan kısmında başı Hermese dönük şekilde bir koç figürü bulunuyor. Bir kaide üzerine oturtulmuş bu heykelin ağırlığı sol ayağına doğru verilmiş şekilde hazırlanmış sağ ayak daha çok hafif kırılmış vaziyette öne doğru atılmış şekilde tasarlanmış.

 

Yapılan çalışmalarda heykelin kırılmış vaziyette hemen hemen tüm parçalarına ulaşıldı. Ardından parçalar bir araya getirildi ve birleştirildi. Altında bulunan kaide ile birlikte toplamda 1,65 metre uzunluğundaki bu şaheser o dönemin Roma mimarisini daha net anlayabilmeyi de sağlıyor. Hatta milattan sonra 2.yüzyıl sonu ile 3. yüzyıl başlarına daha iyi şekilde anlayabilmeyi mümkün kılıyor. Yapılan kazı çalışmalarında yalnızca Hermes heykeli değil mitolojide aşk ve güzellik tanrıçası olarak görülen Afrodit’e ait heykel başı da bulundu. Aynı alanda Aşk Tanrısı olarak mitolojide yer alan ünlü Eros’a ait baş figürüne rastlanıldı. Heykeller yakından incelendiğinde aslında her birinin kendi içerisinde özel bir sanatı ifade ettiği ve dönemin estetik anlayışını daha rahat net şekilde anlayabilmeyi sağlayacak bir gerçekliğe sahip olduğu da fark ediliyor.

 

2024 yılı sonuna doğru başlatılan geleceği miras projesinin sunmuş olduğu bu keşif adaletin timsali Nemesis, hayvanlar doğa tanrıçası olarak bilinen Artemis’e ait farklı gövde parçalarına da ulaşabilmeyi sağlamıştır. Aspendos antik kentinin bulunduğu bölgede kazı çalışmaları hala devam ediyor. Bu bölgenin tarihi dokuyu daha net şekilde yansıtabilecek farklı keşifleri beraberinde getirmesi olası gözüküyor. Bakanlık bu konuyla yakından ilgileniyor. Özellikle bu bölgede yapılan çalışmalara ağırlık verilmesini desteklerken yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen bulgulardan kaynaklı olarak bölgede çalışmaları sürdüren çalışanlara da tebrikler sunmayı ihmal etmiyor. Mitolojide önemli yere sahip olan ve özellikle Roma İmparatorluğu dendiğinde dönemin sanatsal ve estetik anlayışını daha net anlayabilmeyi sağlayacak her türlü mistik parça Aspendos’ta yapılan kazılar sırasında ortaya çıkmaya devam ediyor. Aynı zamanda çalışmalar devam ederken tarih meraklıları bu bölgeyi akın akın ziyaret etmeyi sürdürüyor.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.