Tarihte bugün Atatürk – 24 Haziran

25.06.2014
4.885
A+
A-
Tarihte bugün Atatürk – 24 Haziran

24 Haziran

1938 – Toprak Mahsulleri Ofisi kuruluş kanunu kabul edildi.

Türkiye Hatay’daki Milletler Cemiyeti Komisyonu ile her türlü ilişkiyi kestiğini bildirdi.
Hatay’da siyasi partiler feshedildi.

Atatürk’ün, Savarona yatı ile akşamüzeri İstanbul’dan Erdek’e gelişi, gece saat 21.30’da Erdek’ten İstanbul’a hareketi (Atatürk, Erdek’te donanmamız tarafından selâmlanmış ve Donanma Komutanı Amiral Şükrü Okan’ı Savarona yatında kabul etmiştir).

1934 – Atatürk’ün, İran Şahı Rıza Pehlevi ile Menemen’de piyade alayını denetlemesi, daha sonra Soma üzerinden Balıkesir’e gelişi.

1933 – Atatürk’ün, Ankara Kız Lisesi’ni ziyareti ve sınavlarda bulunması.

1

24 Haziran 1933
Atatürk, Ankara Kız Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile

1926 – Atatürk’ün, suikast girişimi sebebiyle, ordunun üzüntülerini bildiren Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa’nın telgrafına cevabı: “…Gösterilen sevgi eserine teşekkürlerimi sunar ve kıymetli ordumuza selâm ve sevgilerimi iletirim.”

Atatürk’ün, -İsmet Paşa, Fahrettin (Altay) ve Tevfik Rüştü (Araş) ile beraber- İzmir’de Karşıyaka Spor Kulübü’nü ziyareti ve kulübün hatıra defterine yazdıkları: “Bu defaki ziyaretimde, geçen aylarca harcanan çalışma ve gayretin kıymetli izlerini gördüm. Teşekkür ve tebrik ederim.”

Atatürk’ün, suikast girişimiyle ilgili olarak İzmir’de Yunus Nadi Bey’e demeci: “…Suikast görünürde şahsıma yönelmiş olmakla beraber, gerçekte milletin talihine kurşun sıkılmak isteniyordu!”

1923 – Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Toplam 143 madde ile çeşitli sözleşme ve protokol biçimindeki 17 ek’ten ibaret olan antlaşmanın imzalanması nedeniyle Mustafa Kemal, İsmet Paşa’yı kutladı.

1922 – Atatürk’ün, annesiyle beraber Adapazarı’ndan Ankara’ya dönüşü.

1920 (24-25) – Batı Cephesi Komutanlığının oluşturulması ve komutanlığına Ali Fuat (Cebesoy) Paşa’nın atanması.

1920 Yunanlılar, Alaşehir’i işgal etti.

1919 – Atatürk’ün, Dahiliye Nazırı Ali Kemal’in 18 Haziran 1919 tarihli genelgesi nedeniyle Padişah Vahdettin’e telgrafı: “Böyle bir zihniyetin hiçbir yerde kabul ve uygulama noktası bulmadığını şükranla arz eylerim.”

Atatürk’ün, Yunanlıların ve yerli Rumların Samsun’daki faaliyetleri hakkında 15. Kolordu Komutanlığı’na telgrafı.

Atatürk’ün, İtalyanların Antalya yöresindeki kuvvetlerini artırdıkları, bu girişimin protesto edilmesi hakkında 15. Kolordu Komutanlığı’na telgrafı.

Posta ve Telgraf Umum Müdürü Refik Halit (Karay)’in, telgrafhanelere, Mustafa Kemal’in azledildiğini, bu sebeple telgraflarının kabul edilmemesini bildiren telgrafı.

1917 – Atatürk’ün, Halep’te Başkomutan Vekili Enver Paşa’nın başkanlığında yapılan komutanlar toplantısına katılması. Bu toplantıda Enver Paşa’nın teklifiyle, Bağdat’ı geri almak üzere bir “Yıldırım Orduları Grubu” oluşturulması ve grubun harekât plânı üzerinde görüşülmüştür.

General Falkenhein’ın komutanlığında “Yıldırım Orduları Grubu” kurulması kararlaştırıldı.

1916 – Atatürk’ün, Kurmay Başkanı İzzettin Bey ve bir kısım karargâh mensuplarıyla, akşamüzeri at üzerinde, 16. Kolordu Karargâhımın ordugâhına giderek tabanca atışı yapmaları.

1915 – Atatürk’ün, 19. Tümen’e yaptırılması istenilen yeni bir taarruz hakkında 3. Kolordu Komutanlığı’na raporu (Atatürk, bu raporunda tümenin taarruz hazırlıklarının bitirildiğini, ancak düşman elindeki bazı hatların düşürülmesi için topçu hazırlığına gerek olduğunu bildirmektedir.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.