Türkiye 2.Dünya Savaşına Neden Girmedi

31.08.2020
2.037
A+
A-
Türkiye 2.Dünya Savaşına Neden Girmedi

Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı’na neden girmediği ile ilgili konuya giriş yapmadan önce aslında II.Dünya Savaşı’nın meydana gelmesinin sebeplerine göz atmakta fayda olacaktır.

Bilindiği gibi 1914 senesinde başlayan 1. Dünya Savaşı’nın sonucunda İtilaf Devletleri, yenilen ittifak devletleri ile çok ağır koşulları barındıran antlaşmaları adeta zorla imzalamışlardı. 1.Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılan ülkelerin topraklarını geri kazanmayı istemesi aslında II.Dünya Savaşı’nın fitilini ateşlemeye yetiyordu.

  • I.Dünya Savaşı’nda yenik ayrılan devletlerin çok ağır şartlara maruz bırakılmaları aslında yukarıdaki paragrafta da belirtildiği gibi II.Dünya Savaşı’nın en önemli sebebini oluşturmaktadır.
  • I.Dünya Savaşı’ndan sonra çıkar kavgalarının hız kazanması ve harita sınırlarının oluşturulmasında etkin bölünmelerin oluşması.
  • I.Dünya Savaşı’nın çıkar çatışmalarında İtalya ve Almanya’nın aleyhine çeşitli sonuçların meydana gelmesi ile Alman Adolf Hitler ile İtalyan Musoloni’nin saldırgan politikaları ve I.Dünya Savaşı zaferinin tadına bakan ülkelerin bu iki devletin saldırgan tutumlarından korumak amacıyla çeşitli oluşumları meydana getirmesi.
  • Japonya’da ve Asya Kıtası’nda bulunan ülkelerde Avrupa istilası meydana gelmemesi amacıyla İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması için bir bahane olarak görmeleri

İkinci Dünya Savaşına Katılan Ülkeler

Dünya tarihindeki hemen hemen en kanlı savaş olarak bilinen II.Dünya Savaşı’nda 80 milyon insan yaşamını yitirdi ve çok büyük boyutlarda siyasi ve ekonomik krizler meydana geldi. İkinci Dünya Savaşı’nın sebeplerini yukarıda belirttik. I.Dünya Savaşı’nın bazı ülkelere memnuniyetsizlik getirmesi aslında ikinci dünya Savaşı’nın her an meydana gelmesi bahanesini ön planda tutmaktaydı.

Mihver Devletleri

  • Japonya
  • İtalya
  • Almanya
  • Çelik pakt

Müttefik Devletler

  • SSCB
  • ABD
  • İngiltere
  • Fransa

II.Dünya Yılları Ve Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1920’li ve 1930’lu senelerde iç ve dış problemlerini çözmüş, büyük kalkınma hareketleri gerçekleştirmiş bu dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün Yurtta Sulh cihanda Sulh ilçesini kendine temel hedef olarak Seçen Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu dış politika hedefini diğer devletler açısından da kullanmaya çalışmıştır. Fakat mümkün olmamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybetmesinden yaklaşık olarak 1 sene sonra İkinci Dünya Savaşı ortaya çıkmıştır.

Konunun aslına bakılacak olursa Türkiye’nin İkinci Dünya Savaşı esnasındaki hedefi tarafsız olmaktan daha çok savaşın dışında kalabilmektir. Evet, gerçekten de durum böyle değildir. Çünkü Türkiye toprak bütünlüğünü korumayı hedefliyordu. Hangi taraftan bu hedefe faydalı olacağını düşünüyorsa o tarafı desteklemesi gayet doğal olacaktı. Fakat 16 senelik bir devletin böylesine büyük bir savaşın yükünü kaldıramayacağı da apaçık ortadaydı. Bu nedenle Türkiye fiili olarak savaşa girmeyi kabul etmemiştir. Doğal haliyle Türkiye’nin jeopolitik konumundan dolayı müttefik ve Mihver Devletleri Türkiye’yi kendi taraflarında savaşa sokmak amacıyla hem diplomasi hem de stratejik uygulamaları her ne kadar harekete geçirdiği SD Türkiye iki tarafta da yer almamayı tercih ettiği Türkiye savaşa mı sonuna kadar savaşın dışında kalmayı başarmıştır.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.