Büyük Roma Diktatörü: Julius Caesar Kimdir?

18.10.2020
325
A+
A-
Büyük Roma Diktatörü: Julius Caesar Kimdir?

Ailesi Ve Yaşamı

Julius Caesar ( Jül Sezar), Roma İmparatorluğunun başına geçmiş ve kendini diktatör ilan etmiştir. Patrici sınıfından bir aileye mensuptur. Annesi Aurelia Cotta politik açıdan birkaç konsül çıkarabilmiş bir aile soyundan geliyordu. Babası Julius Caesar ise politik bir aile soyundan değildi. İki kız kardeşi vardı ve ikisinin de adı Julia’dı. Çocukluk dönemine ait bilgiler yok denecek kadar azdır.

Julius Caesar’ın Yaşamı

 Julius Caesar’in büyüme yıllarında Roma’da kargaşa vardı. Roma’nın müttefiklerine verilen Roma Yurttaşlığının geri alınması için halk mücadele içindeydi. Bu kargaşanın içinde büyüyen Julius Caesar, olan biteni izlemiştir. Sosyal savaş sonrası Roma ikiye ayrılmış bir tarafta Sulla diğer tarafta ise Marius (Julius Caesar’in amcası) vardı. Bu iki kişi sivrilmişler başarıya ulaşmışlardı. Her ikisi de donanımlı bireylerdi. Mithrades’e karşı yapılacak savaşta hem Sulla hem de Marius savaşın komutasını elde etmek istiyordu. Fakat Sulla şehir dışına çıkınca tribünler tarafından komutanlık Marius’a verildi. Marius şehri ele geçirince Sulla’yı kötü göstermek için ‘’halk düşmanı’’ ilan ettiler. Sulla bunun üzerine Marius’a karşı savaştı ve çok insan kaybettiler. İ.Ö. 86 yılında Marius hayata gözlerini kapattı.

Marius’un ölümü üzerine Sulla şehri fethetti. Artık gözü Julius Caesar’ın üzerindeydi. Bütün miraslardan, evinden her şeyinden mahrum edildi. Bunun üzerine şehre dönmek yerine Sezar askeri orduya katıldı. Üstün performanslar sergileyerek çeşitli ödüller kazanmıştır. General unvanını orduya katıldığı zamanlarda almıştır. Roma’ya döndüğünde ilk olarak tribün olarak seçildi ardından konsül olarak seçildi. Kendi ordusu tarafından Roma İmparatoru olarak çağırılıyordu. İlk defa birinci üçlü yönetimi kurdu. Galya’yı da ele geçirerek Roma İmparatorluğu’nu Atlas Okyanusu’na kadar genişletmiştir. Julius Caesar İmparatorluk yaptığı dönemde kendi sikkelerini bastırmıştır. Hatta bazı sikkelerinin üstünde fil resminin olması, savaştayken bir fili öldürmesi üzerine olmuştur.

İmparatorluk Dönemi

Roma İmparatorluğu’nun başına geçmesinin ardından sıkıntılar devam etmeye başladı. Devleti merkezileştirme çabaları senato tarafından beğenilmedi. Kendi monarşi sistemini korkmuşlardı. Senato tarafından Sezar’a ‘’ Ömür Boyu Diktatör’’ unvanı takıldı. Julius Caesar önceden üçlü senato grubu olarak girdikleri mecliste yakın arkadaşı da dahil olmak üzere Roma’yı tekrar Cumhuriyet ile yönetilmesini destekleyenler, Julius Caesar’e karşı bir suikast planı yaptılar.  Senato üyeleri Sezar’ın kendi krallığını ilan etmesini istemediklerinden dolayı bu planı yapmaktaydılar. Suikast’i planlayan senato üyeleri içinde Brutus (Julius Caesar’ın oğlu) olduğu bir grup tarafından vahşi bir şekilde bıçaklanması sonucu Sezar hayata gözlerini yumdu.

Suikast’i düzenleyen grup Sezar’ın ölümünün Roma İmparatorluğu’nun sonu olacağının farkında değillerdi. Julius Caesar’ın ölümü Roma’nın çöküşünü hızlandırdı. Devlet Doğu-Batı olmak üzere ikiye bölündü. Germen saldırısına uğrayan Batı Roma İmparatorluğu yıkıldı. Ardından 1453 yılında Fatih’in İstanbul’u (Konstantinopolis) fethi üzerine Doğu Roma İmparatorluğu da (Bizans imparatorluğu) yıkıldı. Roma İmparatorluğu tarihin sayfalarına karışmış oldu.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.