BALTALI HANO: İLK KADIN KABADAYI

09.04.2022
534
A+
A-
BALTALI HANO: İLK KADIN KABADAYI

BALTALI HANO

Geçmişten bu güne kadar erkek egemen bir toplumda yaşandığı değişmez bir gerçektir. Bu yüzden de hayatın her alanında erkekler ön planda olmuş kadınlar devamlı perdenin arkasından hayatı izlemiştir. Ancak bu yazımızda çok farklı bir kişiliğe sahip olan bir kadından bahsedeceğiz. Baltalı Hano.
Kabadayılık veya külhanbeyliği özellikle Osmanlı devletinin son dönemlerinde oldukça yaygındır. Bu gibi kişilerin birçoğu ya asker kaçağı olup etrafına birkaç serseriyi toplayarak kabadayılık taslarlar veya hakikaten yaşanılan mahallede hem yaşına hem de delikanlılığına hürmet gösterilen ve kabadayılığın hakkını veren kimseler olurlar. Ayrıca herkesin de aklına geldiği gibi bu kabadayıların hepsi de erkektir.
Baltalı Hano tarihte ilk kadın kabadayı olarak geçmektedir. Asıl ismi Hanzade olan Baltalı Hano’nun bu lakapla anılmasının elbette bir hikâyesi var. Ayrıca erkeksi tarafının daha ağır basması ve kabadayılar gibi hareket etmesi yüzünden Hanzade olan ismi yaşantısına uygun olarak Hano diye kısaltılmıştır. Şimdi bu hikâyeye hep birlikte bakalım:
Osmanlı Devleti’nde Sultan II. Abdülhamid tahttadır ve 1800’lü yılların son dönemidir. Hanzade kendisi gibi kabadayı olan kocası ile birlikte yaşamaktadır. İstemediği bir evliliği babasının zoruyla kabul eden Hanzade kocasıyla da ilk yıllarda geçinemese de zamanla ona alışır ve bir çocuğu doğar. Çocuk 6 yaşına geldiğinde ise Hanzade’nin kocası vefat eder. Kocasından hatırı sayılır bir miras kalan Hano ise kendi halinde yaşamını sürdürmeye çalışmıştır. Ancak tek başına bir kadının yüklü bir servetle o dönemde hayatını sürdürmesi çok da kolay değildi. Özellikle mahallenin kabadayıları Hano’yu gözlerine kestirmiş onunla evlenmek için fırsat kollamaya başlamışlardır. Solak Ligor adında bir kabadayı ise her fırsatta ona olan aşkını haykırıyor ondan vazgeçmeyeceğini belirtiyordu. Gel zaman git zaman Hano ile Ligor sevgili olurlar.
Ancak Ligor’un niyeti farklıdır. O hem Hano’nun servetine hem de oğluna gözünü dikmiştir. Bir gün Hano yokken evden çocuğu aldığı gibi kaçırıp kaybeder. Eve gelen Hano çocuğu bulamaz. Her tarafa sorar, mahalleyi karış karış araştırır ancak çocuktan hiçbir iz bulamadığı gibi sevgilisi Ligor tarafından da çocuğu araması engellenmek istenir. Bu şüpheli hareketleri sebebiyle Ligor’dan şüphelenmeye başlar ve onu takip etmeye karar verir. Ertesi gün Solak Ligor evden çıktığında Hano’da peşinden çıkar. Bütün gün sevgilisinin peşinde gezen Hano onun her haline şahit olur. Solak Ligor kiminden haraç keser, kimi yerde kavgaya karışır kimi zaman da kadınlara sarkıntılık eder. En son gece yarısı olduğunda hamama gelen Ligor’un peşinden Hano’da erkek kılığında hamama girer. Hamamda oğlunun Hamam oğlanı olarak zorla çalıştırıldığını gören Hano’nun kan beynine sıçrar. Hamamcının ateşi harlamak için odun kesmekte kullandığı baltayı kaptığı gibi hamamın içinde bulunan tam 21 erkeği baltayla gözünü kırpmadan öldürür.
Bu olaydan sonra namı tüm İstanbul’a yayılan Hano dönemin en ünlü kabadayısı olmuştur. Birçok mahalleyi ve erkek kabadayıyı haraca bağlayan Hano kendisine bağlı bir çete oluşturmuş haracını vermeyenleri ve özellikle erkek kabadayıları İstanbul sokaklarında döverek perişan etmiştir. Zulümle konduğu serveti ise her geçen gün artmıştır.
Ancak yaptığı zulümler çok sürmemiş devlet tarafından yakalanıp hapse atılmıştır. Yapılan yargılamalar neticesinde kurşunlanarak idamına karar verilmiş yaklaşık iki yıl süren İstanbul’daki Baltalı Hano kabadayılığı bir kurşunla son bulmuştur.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.