Türk Töresi ve Cihan Hakimiyeti

24.01.2021
487
A+
A-
Türk Töresi

Türklerin Tarihi Ülküsü: Cihan Hakimiyeti 

Türklerin Orta Asya’dan gelen boylardan itibaren başlayan tüm dünyayı yönetme ülküsü ve ateş hiç sönmemiştir. Bu durum çok yaygın bir şekilde bilinmektedir ve altında farklı sebepler yatmaktadır.

Herkesin bildiği gibi Orta Asya’da yaşan Türkler Kut anlayışına inanmaktaydı. Kut anlayışına göre Türk liderleri kendilerini tanrının yeryüzündeki yansıması olarak görmüşlerdir. Durum böyle olunca kendilerini dünyaya düzen vermek ve yönetmek için gönderilmiş birer elçi olarak görmüşlerdir.

Bu durumun sonucunda Türk liderleri dünyanın hakimiyetine sahip olmaları gerektiğine inanırken Türk toplulukları da bu ülküyü sonuna kadar benimsemişlerdir.

Türk Töresi ve Cihan Hakimiyeti

Türk toplumları ve boyları kendi içlerinde son derece adil ve iyi işleyen bir sistem kurmuştur. Bu sisteme göre kimseye haksızlık yapmadan ahlaklı bir şekilde yaşamak son derece önemliydi. Öyle ki bir Türk için onur en önde gelen hedeflerden olmuştur. Bu törenin kutsal olduğuna inanan pek çok Türk boyu törelerinin yayılması ve tüm dünyada geçerli olması gerektiğine inanmaktaydı.

Bu doğrultuda dünyada haksız zulmü bitirmek ve savaş alanlarında bile adalet sağlamak amacıyla tüm Türk boyları kendilerini olaylara dahil etmişlerdir. Bu durum Türk töresindeki adaletin tüm dünyaya yayılmasını amaçlayarak ortaya çıkmış bir durumdur.

Tarihteki Örnekleri

Bu tür çıkarımların yapılmasında en önemli kanıtlar tarihin kendi içinde gizlidir. Bu kanıtlardan ilki Oğuz Kağan Destanı’nda Meta Han tarafından söylenen sözlerdir. “Ben Tanrı’ya verdiğim sözü tuttum…” ifadelerini kullanan lider bu cümlesiyle dünyaya düzen verme görevini tanrıdan aldığını düşünerek bu durumu kendisi için bir onur meselesi olarak görmektedir.

Oğuz Kağan destanında bahsi geçen başka bir cümlede “ Gökyüzü çadırımız, güneş bayrağımızdır.” ifadesi de Türklerin hakimiyet anlamında tüm dünyayı hedef aldığını göstermektedir. Bu ifadelerin işlenmesiyle dünyaya hakim olma ülküsünün tüm topluma işlendiği ve herkesin arzuladığı anlaşılmaktadır.

Yine son derece önemli isimlerden olan Kaşgarlı Mahmut da kendi ifadelerinde yer verdiği cümlelerde “ Tanrı acuna nizam vermek istedi ve Türk’ü yarattı” ifadesi de Türklerin bu rolü kendileri için benimsediklerinin en büyük kanıtlarından biridir.

Hazırlayan : Cem Demirtay

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.