Kartaca İmparatorluğu Kartaca devleti

22.11.2020
1.033
A+
A-
Kartaca İmparatorluğu Kartaca devleti

İ.Ö. kurulmuş bir Fenike Kolonisi olan ‘’Kartaca Şehir Devleti’’dir. Milattan Önce 814 yılında kurulmuştur. Fenike dilinde ‘’Yeni Şehir’’ (Kart-Haşadat) anlamına gelir. Kartaca halkı Fenike dilinin bir lehçesi olan Pönce’yi kullanmaktaydılar. Kurulduğu dönemde Lübnan’daki Suur şehrinin bir kolonisidir. Kuzey Afrika’da Tunus şehrinin orada yer almaktadır.

Bağımsızlığını İ.Ö. 650 yılında kazanmıştır. Kartaca Şehir Devleti zamanının ticaret kolonilerinin ve deniz yolu ile ticaretin en önemli isimlerinden olmuştur ve ticaretin merkezi haline gelmiştir. Tarihin önemli bir kısmında Kartaca Şehir Devleti Akdeniz’de bulunan diğer devletler için büyük bir tehdit olarak görülmüştür. Ve Kartaca Şehir Devleti’ni kendilerine düşman benimsemişlerdir.

Bu devletler; Sicilya bölgesinde bulunan büyük Yunan Devleti ve Roma Devletidir. Bu iki devlet de deniz ticareti yaparak geçinen denize kıyısı olan devletlerdir. Süregelen düşmanlık bu devletlerin sürekli savaş halinde olmasına neden olmuştur. Romalılara yenilen Kartaca Şehir Devleti üçüncü pön savaşı sonrasında yıkılmıştır. Romalılara yenilen Kartaca Şehir Devleti’nin bütün ticaret yolları ve toprakları Romalıların eline geçmiştir.

 Önemi Nedir?

Kartaca merkezi konumundan ve deniz kenarında bir liman şehri olmasından dolayı ulaşım, ticaret ve politikanın merkeziydi. Şehrin Babil Devleti tarafından birkaç kez kuşatılması sonucunda ikinci Kambises’e teslim olması ile birlikte Pers İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girince önemini kaybetmiştir. Kartaca Şehir Devleti Hannibal Barca’nın üstün askeri zekâsı ile de tanınır.

Kartacalı Hannibal Barca

Hannibal Barca, Kartaca Şehir Devletinde politikacıdır. Üstün bir askeri zekâ olarak tanınır. Hannibal Barca, Scipio ve Philopoemen üç büyük generaldir. Scipio zamanın en büyük generali olarak Hannibal Barca olduğunu söyler. O kadar iyi olduğu söylenir ki Roma’nın Kartaca Şehir Devleti’nin işgal etmesini Hannibal Barca’nın kendi taktikleriyle yenilgiye uğrattıkları söylenir.

Kara Ordusu ve Deniz Donanması

Kartaca Şehir Devleti’nin ordusunun çoğunluğu paralı askerlerden oluşmaktaydı. İlk başlarda hafif piyadeler, süvari birlikleri ve hızlı savaş arabalarından oluşuyordu. Yunan Devleti ve Roma Devleti ile yapılan savaşlarda yenilgiye müsait olduklarını fark eden Kartaca yönetimi ağır piyade ve askerlere, arabalara ve mühimmata geçilmesinin kararını almıştır.  Spartadan paralı kara askerleri getirmiş ve devleti korumakla görevlendirmişlerdir.

Antik çağlarda karayı korumak için Spartalı askerler getirmişlerdi fakat en büyük korunması gereken yer liman şehirleri idi. Ekonomik gücünü buradan alan Kartaca Şehir Devleti, şehrin güvenliğini sağlamak adına güçlü donanmalar yetiştirmiştir. Akdeniz’in her yerine donanmalar göndererek olası saldırıların önüne geçilmesi planlanmıştır. Olası saldırıların içinde de korsan gemileri ile de mücadele vardı. Bu askerler gerektiğinde korsan gemileri ile mücadele edecekler ve gemileri düşer ise kayıklarda küreklerle kendilerini savunacaklardı. Gerekli eğitim bu şekilde verilmiştir. Fakat donanma ne kadar güçlü olursa olsun sürekli olan Yunan Devleti( Magna Grek) ve Roma Devleti ile olan mücadeleler donanmayı yıpratmış ve bunun sonucunda Romalıların şehri işgalinin önüne geçilememiştir. Karadan ise Perslerin saldırıları askerleri bertaraf etmiştir bunun sonucunda Kartaca Şehir Devleti yıkılmış, hakimiyeti Roma İmparatorluğu ele almıştır. Böylelikle Kartaca Şehir Devleti tarihin tozlu sayfalarında yerini almıştır.

Akdeniz, ticaretin ana merkezlerinden bir tanesidir. Kartaca Şehir Devletinin asıl önemli jeopolitik konumu burada kendisini gösterir. İtalya bölgesinde bulunan Romalılar ve Ege kıyılarına hakim olan Yunanlılar tarafından istenmeyen şehir devleti. Birçok kez saldırıya uğramıştır. Sadece Akdeniz’e hakimiyeti olanlar değil kıyı bölgesinde olmayan devletler için de önemli bir yere sahipti. Toprak verimliliği açısından da diğer devletlerin gözlerini Kartaca’ya dikmesine sebep oluyordu.

tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM