Fatih Sultan Mehmet Hakkında Önemli Bilgiler

02.09.2020
479
A+
A-
Fatih Sultan Mehmet Hakkında Önemli Bilgiler

1453 tarihinde İstanbul’u fethetmesi ile bir çağ kapatıp bir başka çağı başlatan Fatih Sultan Mehmet ve hayatını, bilmeniz gereken bütün ilginç ayrıntıları ile beraber sizler için bu makalede derledik.

21 yaşında yaptığı zekice plan ile Bizanslıları hayrete uğratan ve İstanbul’un fethi ile yeni bir çağı başlatan Fatih Sultan Mehmet ve hayatına dair bilmeniz gereken bütün detaylar bu makalede…

  • Fatih Sultan Mehmet, daha 12 yaşındayken babası II. Murat Han’ın talebi ile tahta çıkmıştır. Fatih Sultan Mehmet, Osmanlı Devleti’nin o zamanki koşulları ve yaşının küçük olması sebebiyle tahtanı 2 yıl kadar sonra yani 1446 senesinde kendi isteğiyle tekrar babasına devretmiştir.
  • Fatih Sultan Mehmet, ikinci kez tahta çıktığında ise 19 yaşında genç bir delikanlıydı. İstanbul’un fethi açısından Muslihiddin ve Saruca Serkan gibi Osmanlı mühendislerine ve Macar mühendis Urban ile Edirne’de “Şahi” ismi verilen toplar yaptı.
  • 1453 tarihinde İstanbul’u fethettiğinde yalnızca 21 yaşındaydı İstanbul’un fethi ile Orta Çağ kapandı, Yeni Çağ başladı. Fetihten Sonra Fatih unvanını aldı.
  • Bizans İmparatorluğu’nun son kralı Konstantin’in evladı yoktu. Abisi Teodour’un 3 çocuğu vardı. Fatih Sultan Mehmet bu üç çocuğu Topkapı Sarayı’na aldı. Çocuklardan birisi sadrazam Has Murat Paşa, diğeri yine aynı şekilde sadrazam Mesih Paşaydı. 3. çocuk ise Müslüman olmamış palaiologos isminde varlıklı ve Osmanlı’ya hizmet eden bir Tüccardı.
  • Fatih Sultan Mehmet kesinlikle Sefa’dan ve zevkten hoşlanmazdı. Askeri ve idari faaliyetler zamanının çoğunu almaktaydı. Bilime oldukça büyük önem verirdi. Devrin en önemli bilim insanlarının ilim ve irfanından faydalanmaya çalışırdı. Bilime oldukça meraklıydı. Büyük bilim adamlarını İstanbul’a getirtmiştir.
  • Fatih Sultan Mehmet çok sayıda dil konuşabiliyordu. Türkçe’nin yanında aynı zamanda Latince, Farsça, İbranice, Arapça, Yunanca gibi dilleri de konuşurdu. Sırpça ve Rumca bildiği de çeşitli kaynaklar arasında yer almaktadır.
  • Fatih Sultan Mehmet, sarayda otururken sık sık alimlerle, sanatkârlarla ve şairler ile bir araya gelir sohbet ederdi. Özellikle de hocası Akşemseddin en çok değer verdiği alimlerden biridir. İtalyan kültürüne oldukça merak sarmıştı. Hatta son seferi de bugünkü İtalya topraklarınaydı.
  • Fatih Sultan Mehmet “Avni ”mahlası ile çeşitli divanlar yazardı. Emrinin altında bulunan 185 şairden 30’unu maaşa bağlamıştı. Okumayı çok severdi. Kanuniden çok önce bir kanunname ve bir anayasa hazırlattı.
  • Fatih Sultan Mehmet, Topkapı Sarayı’nda içlerinde Thomas, Aristoteles gibi antik yunan filozoflarının eserlerinin de bulunduğu büyük bir kütüphane kurmuştur. Çağdaş tarih yazıcılığı Osmanlı Devleti’nde Fatih Sultan Mehmet dönemi ile başlamıştır.
  • Osmanlı halkındaki bütün dinlere mensup olan her bireye, her kavime, her aşirete eşit mesafedeydi. 7481 senesine kadar tahta kaldı. Bizzat 25 sefere katıldı. Otlukbeli’nde uzun Hasan’ı yenince zaferini kutlamak amacıyla 40 bin esiri serbest bıraktı. 900.000 kilometre olan Osmanlı topraklarını 2 milyon 314 bin kilometre kareye çıkarmaya başardı.
tarihigercekler
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.